Reakce předsedy Jihomoravské ODS na alibistické vyjádření hejtmana Michala Haška na zrušení osmiletých gymnázií, kterým chce PODVÉST veřejnost, rodiče a žáky.

Pan hejtman Hašek se včera (středa 26. 1. 2011) vyjádřil, cituji:

„Během tohoto a příštího týdne si shromáždím všechny dostupné informace a budu iniciovat koaliční schůzku ke školské problematice, která by projednala další kroky jak v otázce osmiletých tříd na gymnáziích, tak v optimalizaci škol obecně. Poté koalice předloží příslušné návrhy orgánům kraje. Budu trvat na tom, aby jejich součástí byl harmonogram poskytující dostatečný prostor na komunikaci se školami, na politickou debatu uvnitř Jihomoravského kraje, se samosprávami měst a obcí i s rodiči.“

Jsem přesvědčen, že pan hejtman Hašek ví, že 31.1.2011 mají školy zákonnou lhůtu pro zveřejnění podmínek přijímacích řízení, takže pokud se do té doby nerevokuje usnesení Rady Jihomoravského kraje, které ruší 11 tříd víceletých gymnázií, tak de facto dojde k jejich zrušení.
Rada Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem a 1. náměstkem hejtmana Stanislavem Juránkem doslova kašle na tisíce občanů, kteří se dosud podepsali pod různé petice podporující zachování osmiletých gymnázií.

ODS plně podporuje zachování těchto tříd, protože jejich zrušení proběhlo naprosto nesystémově a neuváženě v době, kdy rodiče a žáci byli již rozhodnuti, na která gymnázia přihlásí své děti a také proto, že Rada Jihomoravského kraje zrušila osmiletá gymnázia bez jakékoliv diskuse a bez stanovení jakýchkoliv kritérií doslova během pár minut na svém zasedání, když materiál neměli členové Rady předem k dispozici.

V Brně 27. ledna 2011

Mgr. Jana Darmovzalová