Pár postřehů z pondělního (24.1.2011) setkání Rady GŠ, rodičů a vedení města k problematickému rozhodnutí RJMK ke snížení počtu tříd osmiletých gymnázií

1. moderování bylo svěřeno studentovi, přestože se očekávala bouřlivá diskuse plná emocí. Nebylo v jeho silách ukočírovat zejména rodiče (není se co divit jejich emocím) a tak se občas sál měnil na perské tržiště
  2. Radě GŠ a vedení GŠ se nepodařilo (skutečně???)zajistit nikoho z Rady Jihomoravského kraje (dále RJMK), kdo by kompetentně odpověděl na dotazy z pléna
  3. tím pádem (protože do nikoho kompetentního, který rozhodl, se nedalo trefovat) se veškerá nevole rodičů obrátila proti starostovi města. /Nesmyslnost až stupidita a zášť některých v sále se projevila v reakci na omluvu starosty jeho nepřítomností (dovolená z rodinných důvodů – vdával dceru) slovy: Neměl jste kandidovat a být starostou, když rodina je vám přednější než zájmy města./
  4. je zbytečné si nalhávat ohledně idylických vztahů mezi GŠ a městem (přetrvávají z dřívějška? Asi ano, když nikdo z Rady GŠ ani vedení GŠ nepodal starostovi pomocnou ruku). Ostatně ani s krajem nejsou vztahy GŠ zrovna růžové (sama paní ředitelka to nemohla trefněji vyjádřit, když řekla, že na kraj na kávu nechodí
  5. naprosto chybělo sdělení faktů (alespoň těch známých), na kterých by se stavělo dále pro návrh řešení. Tedy dostupná fakta:
·        RJMK rozhodla jak rozhodla (i když se nám to nelíbí) a má v kompetenci takto rozhodnout
·        Jestliže RJMK rozhodla, tak změnit může své rozhodnutí pouze revokací rozhodnutí na některém z následujících jednání rady. /Poznámka: v RJMK jsou zastoupeny politické subjekty ČSSD (počet členů 6) a KDU-ČSL (5). Rozhodnutí bylo navýsost politické a oba subjekty se na tom takto domluvily. V tomto světle se jeví vystoupení dr.Nováka (současný místostarosta za ČSSD) stran čerstvé interpelace hejtmana Haška (??...právě jsem se vrátil z Hradu) poněkud podivné. Hejtman je člen RJMK a proč tedy rozhodl tak, jak rozhodl? A bude své rozhodnutí měnit? A stejně tak náměstek Juránek (poznámka: 8.1.2011 jako V.I.P. na městském plesu). S jakou pořízenou se jeho spolustraník starosta tak asi může vrátit? A nezapomeňme hlavně na náměstka Horáka, takto radního ve Šlapanicích. Jak ten mohl asi hlasovat?/
·        Případné úplné zrušení GŠ je v kompetenci Zastupitelstva JmK (bude zasedat v březnu 2011)
·        Zřizovatelem GŠ je kraj. Město Šlapanice nemá d.f. s gymnáziem nic společného. Tedy až na lokalitu – Šlapanice a to, že gymnázium chce.
6.      Jak dál?
·        Co tedy město může (a musí) udělat? Vedení města, případně rada (jak se zachová V.Horák?), případně zastupitelstvo musí proti rozhodnutí protestovat (z pozice vedení města se tak již stalo, podepsáni oba místostarostové). Rada a zastupitelstvo může učinit obdobný krok, ale to je tak všechno
·        Co lze činit po politické linii? Každý subjekt koalice ve městě (KDU, TOP, ČSSD) může po politické linii vyzvat vyšší hierarchické stupně k jednání o problému. A musí to učinit náležitě razantně a hlavně rychle. Starosta se zaručil, že bezprostředně následující den se bude problému věnovat. Dr. Novák se svým vstupem byl již zmíněn, ale poněkud absentovala TOP, přestože představitel P.Horák seděl za předsednickým stolem. Bohužel, jako většinou, neřekl nic (asi proto je u části voličů značně oblíben).
·        Bylo by výborné, pokud se k problému vyjádří další – opoziční politické subjekty, nezávislá sdružení i samotní občané. Místní sdružení ODS Šlapanice již tak v minulém týdnu učinilo. Obrátilo se na krajské zastupitele za ODS oblasti Bo-venkov, dále na poslance PS PČR za ODS a Oblastní radu ODS. Komunikuje také s klubem krajských zastupitelů za ODS.

Mrkvica, 25.1.2011

MS ODS Šlapanice se jednoznačně staví za setrvání gymnázia ve Šlapanicích