Delegáti 28. kongresu ODS zvolili předsedou ODS Petra Fialu, 1. místopředsedkyní Občanské demokratické strany Alexandru Udženija a 4 místopředsedy strany Martina Baxu, Martina Kupku, Evžena Tošenovského a Miloše Vystrčila.

Pro Petra Fialu hlasovalo 451 delegátů z celkového počtu 501 hlasujících.

„Děkuji delegátům Kongresu ODS za opětovné zvolení předsedou ODS. Je to velmi silný mandát pro nabídku, kterou jsem formuloval: jak a kam chci vést stranu. To znamená prosazovat program, to znamená být ostrovem normálnosti, to znamená dále posilovat váhu ODS a váhu pravice,“ uvedl znovuzvolený předseda ODS Petr Fiala.

Alexandra Udženija po zvolení řekla:„Děkuji delegátům kongresu za jejich projevenou důvěru, moc si jí vážím. Chci zdůraznit, že ODS je stranou občanskou, která je zde pro všechny občany naší republiky. Do komunálních voleb přijdeme s konkrétními řešeními pro každé město či vesnici, která lidem přinesou konkrétní užitek. Budu prosazovat 3x I - Infrastrukturu, Investice a Inovace.“
Jsem hrdá na to, že ODS dnes zase stojí v první linii a bije na poplach před destrukcí polistopadového politického systému. Nikdy nedopustíme, aby Andrej Babiš s Milošem Zemanem zahalili Českou republiku do nějaké mlhy nad hnízdem, kde vládne samolibé autoritářství a totální demagogie,“ doplnila.

Martin Baxa po zvolení poděkoval delegátům a nastínil svoje úkoly v předsednictvu: „Velice si vážím hlasů, které jsem ve volbě na Kongresu ODS získal, a děkuji delegátům za silnou podporu. Jako místopředseda ODS vložím své síly do toho, aby ODS stále rostla, a chtěl bych se především věnovat prosazování zájmů měst a obcí, na které zejména minulá vláda nakladla mnoho nesmyslných povinností, aniž by je patřičně kompenzovala.“

„I já děkuji delegátům za důvěru. ODS je znovu nejsilnější pravicová strana a my budeme dál usilovat o větší důvěru voličů. Budeme dál chránit svobodné poměry a prostředí pro rozumnou politickou diskusi. Jsme moderní otevřenou a zároveň tradiční stranou. To je dobrá výbava pro další období,“ doplnil Martin Kupka.

Evžen Tošenovský uvedl: „Velice děkuji delegátům za důvěru, ODS si prošla obdobím rekonvalescence, které skončilo parlamentními volbami a skvělým výsledkem. Nyní je naším úkolem, úkolem ODS, aby se politika opět stala slušným soubojem myšlenek a idejí a já se těším, jak na tom budeme s kolegy pracovat.“

„Letos si připomínáme 20. výročí poděbradských artikulů. Tento dokument, který formoval směrování ODS, kladl veliký důraz na svobodu jako jednu z nejdůležitějších hodnot. Léta pro nás byla samozřejmostí, ale v současné době čelí stále těžším zkouškám. ODS se ale vždy stavila do role jejího obhájce a já udělám z pozice místopředsedy všechno pro to, aby tomu tak bylo i nadále,“ uzavřel Miloš Vystrčil.

www.ods.cz/kongres/novinky/nominacni-projevy