Prezident Miloš Zeman jmenuje nového guvernéra ČNB již 25. května. Bez ohledu na pravděpodobné jméno Jiřího Rusnoka jako příštího šéfa centrální banky by měl prezident Zeman v souvislosti s tímto jmenováním především jasně deklarovat, že není v národním zájmu ČR rychlé přijetí společné evropské měny - eura. Byl to totiž právě Miloš Zeman, který v minulosti jako jeden z hlavních „kvalifikačních předpokladů“ nových členů bankovní rady a nového guvernéra uváděl ambici co nejrychlejšího vstupu ČR do eurozóny. Národním zájmem ČR je ale uchovat si vlastní měnu a vlastní autonomní měnovou politiku a nevstupovat do eurozóny, která trpí svými hlubokými vnitřními problémy. Krize Řecka a vážné problémy jižního křídla eurozóny snad otevřely oči i věčnému eurofederalistovi Milošovi Zemanovi, který i tváří v tvář chování evropské politické elity v souvislosti s migrační krizí začíná mít na evropskou politiku racionálnější pohled. Čeští občané si zaslouží ujištění, že v souvislosti s příchodem nového guvernéra ČNB nepřichází tlak na rychlé nahrazení české koruny eurem.