Ustavující zasedání nového zastupitelstva má obvykle celkem formální charakter. Tentokrát díky totální obměně a především drtivému vítězství sdružení Čisté Šlapanice se zasedání konalo za velkého zájmu občanů. Je to osvěžující pro město – nový začátek nové radnice pro lepší Šlapanice.

Místní sdružení Občanské demokratické strany Šlapanice podepsalo koaliční dohodu se sdruženími Čisté Šlapanice, Nezávislí 2014 a Změna pro Šlapanice. Místopředseda místního sdružení ODS a lídr naší kandidátky pro letošní komuální volby se stal členem nové rady města.

Nová koalice zahájila svou práci okamžitě, protože byla předchozím vedením postavena do nezáviděníhodné situace. Všechny zahájené investiční projekty, kterými se předchozí vedení tak velikášsky chlubilo, nebude snadné financovat. Ono zaklínadlo DOTACE totiž nikdy nekryje všechny výdaje. Naopak znamená značné komplikace při jakékoliv nutné změně, která se v průběhu realizace projektu objeví. Spolufinancování často významně převyšuje objem vlastní dotace. Předchozí vedení zcela mlčelo o obrovském nárůstu provozních nákladů, s nimiž je nutné počítat po každém dokončeném investičním projektu. Například poměrně kontroverzně na poslední chvíli rozjetá stavba hřiště na Jiráskově ulici znamená 700 tisíc z rozpočtu města jen na výstavbu. Dotace necelých 300.000 je slabou náplastí pro město, které nám předchozí koalice KDU-ČSL, ČSSD a TOP09 přenechala obrovsky zadlužené.

Máme zrekonstruovanou školu, ale se starou elektroinstalací, starými podlahami, špatně provedenou zapáchající kanalizací. Na realizaci nebylo dostatek zdrojů. Zato zbyly peníza na žábu na leknínu, "kruhový objezd" (jak nazývají Šlapaňáci vydlážděné okolí pomníku francouzských lékařů) a uvedené hřiště.

Děti by měly sportovat co nejvíce, to bezpochyby, ale máme dostatečně vytížená stávající sportoviště? A to se rozjíždí další obří stavba atetického hřiště s tribunou.... Přitom tatáž předchozí rada nezvládala ani základní údržbu třeba stávajícího dětského hřiště na Švehlově.

Novou radu tedy čeká řada náročných výzev. Ale všichni do toho jdeme s velkým odhodláním udělat pro Šlapanice maximum. Budeme potřebovat velkou podporu občanů. Prosím, poskytněte nám ji.